Svasta logo
# # # # # # #

StudiOpera

Formare profesională specifică în cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet pentru meserii de scenă și abilități de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

 

Opera Națională București prin Studioul Experimental de Operă și Balet ''Ludovic Spiess'', în parteneriat cu Accademia del Teatro alla Scala și compania SVASTA Consult implementează proiectul StudiOpera - proiect în premieră pentru un teatru liric din țara noastră.

Proiectul, cu o durată de trei ani - noiembrie 2009-octombrie 2012, este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

 

Etapele desfășurării proiectului

I. Cercetarea sistemului cultural românesc focalizat pe analiza sistemelor de instruire existente și a profilurilor profesionale specifice domeniului artelor spectacolului.

II. Elaborarea unui program de instruire, derularea a cel puțin 6 cursuri pilot și autorizarea Operei Naționale București ca și furnizor autorizat de training pentru domeniile specifice artelor spectacolului: artistic, tehnic și management cultural.

III. Crearea unui Centru de consultanță profesională în domeniul artelor spectacolului

 

Pentru informații oficiale și date despre acțiunile întreprinse până în prezent, puteți accesa www.studiopera.eu

 

Jurnal de Proiect

Octombrie

În urma discuțiilor din septembrie, din cadrul întâlnirii transnaționale a echipei proiectului studiOpera la Accademia Teatro alla Scala din Milano, a fost stabilit un program de  vizite de studiu la Teatrul Scala, pentru un număr de peste 30 de persoane din echipa tehnică a Operei Naționale București (ONB). Participanții  vor avea posibilitatea de a lua contact direct cu modul de lucru al celui mai important teatru de operă din lume. Totodată,  pe baza feedback-ului participanțiilor se va elabora planul general de formare profesională pentru meseriile de scenă. Astfel, cursurile tehnice pilot din anul II de implementare al proiectului vor fi stabilite strict în funcție de interesele grupurilor profesionale din ONB și relevanța instruirii pentru aceștia, adaptându-se la realitatea românească experiența în domeniu a partenerului 1 - Accademia Teatro alla Scala.

 

Septembrie

În perioada 1-6 septembrie 2010 a avut loc o întâlnire transnațională a echipei proiectului studiOpera la Accademia Teatro alla Scala din Milano – partener în proiect. Din partea partenerului 2, Svasta Consult a participat Aura Baldăr (Expert management și training). Detalii și fotografii: http://www.studiopera.eu/jurnal/8-septembrie-2010-ntlnire-transnaional-a-echipei-proiectului-studiOpera.html

 

COMPETENTE SI VALORI

Proiectul pune accentul pe instruirea profesională a artiștilor, a lucrătorilor și a managerilor de la toate nivelurile ierarhice din cadrul Operei Naționale București.

Proiectul va contribui la:

  1. promovarea calității sistemului de formare profesională specifică prin furnizarea de cursuri de perfecționare centrate pe tehnici inovatoare și transfer de bune practici;
  2. dezvoltarea unei piețe a muncii moderne, flexibile și inclusive prin schimburi de experiență transnaționale în vederea creșterii adaptabilității la viitoarele schimbări de pe piața muncii în sectorul artelor spectacolului.